IJsland

10 juni

Het wandelen in Vopnafjordur is er niet van gekomen. We zouden dan eerst weer een stuk moeten rijden en dan wandelen.
Het weer is wel aangenaam genoeg om buiten te ontbijten.
We hadden nog wat boodschappen willen doen, maar aangezien het dorp niet erg groot is en het pinkstermaandag is, is het winkeltje dicht.
Gelukkig is de benzinepomp er nog en die heeft skyr en melk.
We gaan op weg naar Mordrurdalur. Deze camping ligt aan een gravelweg. We hoeven maar een klein stukje vanaf de 1. Via deze gravelweg kun je ook verder het binnenland in via de F wegen. Deze wegen zijn op dit moment nog allemaal dicht vanwege de winter. Road.is is een leuke website over de toestand van de wegen.
De camping ligt op een prachtige plek waar wel wandelmogelijkheden zijn. En we hebben uitzicht op de mooiste berg van IJsland, vinden de IJslanders althans. Zie bovenaan deze pagina.
Ook kunnen we de Askja zien. Dit is één van de vulkanen in de buurt van de Vatnajökul.
In deze buurt wordt het ook wat drukker met toeristen. De camping loopt snel vol en alles staat kris kras.

11 en 12 juni

Vanaf Mödrudalur nemen we toch maar de gravelweg binnendoor. Het is een gokje of de 32 kilometer redelijk zijn.
Het is meegevallen en wat een mooie route was dit. Het lijkt alsof je door een woestijn rijdt. Zo ziet het binnenland van IJsland er uit en begrijp je ook waarom de F wegen nog dicht zijn.
Onderweg drinken we op een hoog punt nog even koffie voordat we aan de afdaling beginnen.
Tijdens de koffie worden we nog verrast door een busje met toeristen. Ze doen IJsland in 2 dagen denk ik.
Na 32 kilometer komen we op weg 1 en gaan we richting Egilsstadir. Hier gaan we de laatste boodschappen nog even doen. Nog voor 2 dagen eten inslaan. En omdat het mooi weer is, gaan we 2 keer BBQ-en.
Van Egilsstadir gaan we de berg op naar Seydisfjordur. Het is heel apart, maar er ligt meer sneeuw dan toen we aankwamen. Vandaar dat de winter hier pas is afgelopen op 1 juni.
Op de camping vinden we een mooi plekje voordat de grote stroom aankomt. Iedereen moet immers op deze camping staan voordat de boot genomen kan worden.
Aan het eind van de dag staat het goed vol en moeten ons plekje verdedigen tegen dubbelparkeerders. Voor je het weet kom je er niet meer uit. Nu komen de Dacia Dusters met kampeerders aan. Die zetten de boel zomaar ergens neer. Opletten dus.
Morgen misschien nog even golfen of wandelen en dan donderdag voor half 9 melden bij de veerboot.